Translate

miercuri, 20 februarie 2013

Exercitiile mele preferate pentru gandire si memorie

   "Pentru mine, batranetea inseamna cu cincisprezece ani mai batran decat sunt."
                                                                                            -Bernard Baruch


            Pentru imbogatirea mintii, imi aleg exercitiile in functie de cat de apatic ma simt, precum si de locul in care ma aflu. Ele variaza ca intensitate si pot fi adaptate dupa caz.
            Respiratie Tai Chi. Aceste exercitiu de respiratie va angreneaza trupul, respiratia si mintea in patru etape distincte de activitate: inspiratie, retinere, expiratie si pauza. Stati in picioare, cu calcaiele lipite si talpile intr-un unghi de 45 de grade, genunchii flexati si spatele drept. Tineti-va mainile pe fata, sub nivelul ombilicului, cu palmele in sus si mana dreapta tinuta in mana stanga. Goliti-va plamanii si inspirati incet. Ridicati-va fara graba mainile in lateral, cu palmele in sus, si faceti cercuri cat mai largi in timp ce le ridicati deasupra capului. In acelas timp, indreptati-va incet genunchii, cu mainile inca ridicate si cu plamanii plini. Incordati zona pelviana si inghitit cu zgomot. Tineti-va gatul cat mai drept. Expirati incet pe nas. Coborati-va treptat mainile, cu palmele in jos, in linie dreapta catre pozitia initiala, indoind genunchii. Goliti-va plamanii cu o constractie finala. Faceti pauza pentru a elibera peretele abdominal, intoarceti palmele in sus, impreunati-le si reluati procedure. Repetati-o de 5 ori.
            Box cu umbra. Stati drept in picioare, cu talpile departate la latimea umerilor. Indoiti-va usor genunchii si vizualizati un sac d box in fata dumneavoastra. Strangeti pumnul drept si loviti sacul cu toata puterea, apoi loviti cu pumnul stang. Alternati miscarile de 20 de ori. Executati o miscare completa a bratelor, aducandu-le in fata si apoi in spate. Folositi-va intreg corpul. Respirati adanc.
            Dirijarea unei simfonii mentale. Incepti sa fredonati sau sa numarati pentru a va concentra mai adanc si a va face incalzirea. In picioare, cu talpile usor departate, cu bratele in lateral si coatele usor ridicate trasati doua C-uri spate-in-spate cu antebratele. Executati aceasta miscare de cel putin 10 ori, cautand sa nu incordati bratele. Incercati sa faceti exercitiul tinand in maini greutati usoare sau cutii pline de bauturi racoritoare. Daca il practicati regulat, sporiti treptat greutatile.

luni, 18 februarie 2013

Stimulatori cerebrali la ora mesei

            Aceste vitamine, precum si alimentele care le contin, va pot imbunatati gandirea.

  1. Vitamina B1 (cereale integrale, fulgi de ovaz, germeni de grau, stridii si ficat): atentie, timp de reactie.
  2. Vitamina B6 (germeni de grau, seminte de floarea-soarelui, drojdie, ton si ficat): memorie de lucru.
  3. Vitamina B12 (scoici, stridii, rinichi si ficat): concentrare, vigilenta, invatare.
  4. Vitamina C (portocale, capsune, ardei rosii si legume cu frunze verzi): memoria generala.
    Farmaciile, magazinele de produse naturiste si cataloagele de comanda prin posta ofera o varietate de pilule care va pot ajuta memoria.
  1. Piracetam (400-800 mg/zi): memorie, atentie, intelegerea materialului citit.
  2. Nimodipina (30-90 mg/zi): memorie, si invatare asociativa.
  3. Clonidina (dozele variaza de la 0.1 mg la 0.3 mg pe zi; consultati-va medicul): invatare si memorie spatiala. Efecte secundare: sedare, tensiune arteriala scazuta.
  4. Piritinol (300-600 mg/zi): vitamina B6. Util pentru functionarea cognitiva. Poate atenua depresia.
  5. Deanol (400-800 mg/zi): memorie, functii cognitive.
  6. Deprenil (10 mg/zi): memoria de lunga durata, conscentrarea, atentia.
  7. Acetil-l-carnitina (1000-2000 mg/zi): atentie, concentrare.
  8. Ginseng (500-1000 mg/zi): memorie generala, invatare.
  9. Ginkgo biloba (40-120 mg/zi de extract): atentie, concentrare.





sâmbătă, 16 februarie 2013

Hrana pentru memorie

            S-a dovedit ca urmatoarele alimente si substante nutritive stimuleaza memoria in feluri remarcabile:


  1. Usturoiul. Imbunatateste memoria spatiala, combate pierderea memoriei asociata cu batranetea.
  2. Zaharul/glucoza. Imbunatateste memoria de scurta durata.
  3. Carbohidratii din pastele fainoase. Stimuleaza producerea de serotonina, benefica in procesul de invatare.
  4. Grasimile nesaturate din uleiul de masline si din untura de peste. Imbunatatesc capacitatea generala de invatare.
  5. Citicolina din galbenusul de ou si din organele animale. Stimuleaza memoria verbala.
  6. Fosfatidilserina din suplimente. Stimuleaza memoria pentru numere, chipuri si obiecte pierdute.
  7. Borul din mere, pere, fasole, mazare. Imbunatateste acuitatea pentru invatare.
  8. Magneziul din graul integral,nuci. Imbunatateste acuitatea si memoria vizuala.
  9. Zincul din fructele de mare, fasole, mazare si carnea de curcan. Ajuta memoria de scurta durata, memoria vizuala a cuvintelor.

vineri, 1 februarie 2013

Plus si minus

             Cand au o stare generala buna a sanatatii, oamenii incep sa arate semne de imbatranire mentala in jurul varstei de saizeci de ani, unii nedand insa semne de schimbare pana la saptezeci sau optzeci de ani. Iata abilitatile de memorie si de invatare pe care expertii in neurostiinta si gerontologie spun ca le castiga sau le pierd oamenii la batranete.

            Plus: Vocabular.Generarea cuvintelor. Invatarea asociativa. Memorare verbala libera. Corectura de text. Capacitatea de a genera idei noi sau originale.

            Minus: Timp de reactie mentala. Viteza si calitate in ducerea la bun sfarsit a frazelor. Stocarea unor volume mari de informatii. Memorarea listelor. Memoria de lucru spatiala. Reactie vizual-spatiala ( de exemplu, reactiile la volan ). Lapsusuri. Amintirea viselor.


            Este nevoie de vointa si disciplina pentru a invata si a intipari puternic informatiile; trebuie, de asemenea, sa aveti un creier sanatos. Prin aceasta inteleg sa luati substante nutritive necesare si sa faceti exercitiile cuvenite pentru ca mintea sa va functioneze eficient. Sunt multe lucruri pe care le puteti face pentru a va ascuti memoria si abilitatile de invatare, incetinite de batranete sau din cauza ca le-ati lasat sa "rugineasca". Unul din primele locuri la care ar trebui sa va uitati este bucataria.